Massakachels

Introductie

Een massakachel, ook wel bekend als een leemkachel of finoven, werkt door zeer hevig te branden gedurende 1-3 uur. De warmte die vrijkomt wordt in de massa van de kachel zelf opgenomen en geeft die warmte geleidelijk af via straling. De kachel blijft zo warmte afgeven gedurende 12-24 uur. Ze halen een rendement tot wel 90% door gebruikmaking van tegenstroomkanalen. De warme rookgassen stromen van boven eerst naar beneden, voordat ze naar de schoorsteen afgeleid worden. De warmte wordt zo afgegeven aan de buitenwand, die deze later terug kan afgeven.

Voordelen

  • Lange levensduur: Doordat een massakachel low-tech is, gaat zo’n kachel een leven lang mee.
  • Efficiëntie: 2 uur stoken resulteert in 24 uur warmte. Hierdoor hoeft u niet de hele dag thuis te zijn om uw woning warm te houden.
  • Hoge verbrandingstemperatuur: Hierdoor haal je maximaal rendement uit hout en kun je houtsoorten branden die anders minder geschikt zijn (bv. dennehout).
  • Aangename warmte: De stralingswarmte van een massakachel is veel aangenamer dan warmte van radiatoren en convectoren. Ook ontstaat hierdoor geen luchtverplaatsing.

Nadelen

Er zijn echter ook nadelen:

  • Groot gewicht en volume: Een goede massakachel weegt vaak 1-4 ton. Niet iedere woning is hierop voorzien. Ook op de verdieping wordt dit moeilijker.
  • Kosten: Een massakachel is niet goedkoop te noemen. Afhankelijk van het type kunnen deze tot €25.000 en meer kosten.

Duurzaamheid

Wat betreft duurzaamheid, hout is een hernieuwbare energiebron en het stoken ervan wordt beschouwd als klimaat- of CO2-neutraal. Echter, het is belangrijk welk soort hout er verbrandt wordt, wat de oorsprong ervan is en wat de productieomstandigheden waren.

Mogelijkheden

Er zijn verschillende mogelijkheden met massakachels. Ze kunnen worden opgebouwd met vuurvaste keramische materialen, waardoor vrijwel elke mogelijke kachelvorm te realiseren is. Het is ook mogelijk om een warmtewisselaar te voorzien in de massieve kachels, zodat je een buffervat kunt verwarmen voor sanitair warm water (SWW) en vloer- en wandverwarming in andere ruimtes.

Gezondheidsvoordelen

Ja, er zijn gezondheidsvoordelen verbonden aan het gebruik van een massakachel. De infrarode stralingswarmte van een massakachel zorgt voor een gezond klimaat in de woning. Dit is ideaal voor CARA-patiënten. Bovendien zorgt de stralingswarmte van een massakachel ervoor dat er geen luchtverplaatsing ontstaat, wat aangenamer kan zijn voor mensen met ademhalingsproblemen. De temperatuur schommelt nauwelijks over een periode van 24 uur, waardoor er weinig energie moet worden toegevoegd.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *