Hout als brandstof duurzaam?

Het gebruik van hout als brandstof is een traditie die al eeuwenlang bestaat en nog steeds wordt toegepast voor verwarming en koken. Maar hoe zit het met de duurzaamheid van het stoken van hout? En welke houtsoorten zijn het meest geschikt? Laten we dat eens onder de loep nemen.

Hout wordt gezien als een hernieuwbare energiebron en het verbranden ervan wordt beschouwd als klimaatneutraal of CO2-neutraal. Dit komt doordat de CO2 die vrijkomt bij de verbranding van hout, eerder door de boom is opgenomen tijdens zijn groei.

Maar het soort hout dat je verbrandt, waar het vandaan komt en onder welke omstandigheden het is geproduceerd, speelt een grote rol. Als je hout of pellets gebruikt die afkomstig zijn uit verre oerbossen, of als ze met een vrachtwagen van Oost-Europa naar België zijn vervoerd, dan kunnen we helaas niet meer spreken van duurzaamheid.

Het stoken van hout is alleen klimaatneutraal als het hout afkomstig is uit lokale bossen die op een duurzame manier worden beheerd. In zo’n bos wordt nooit meer hout gekapt dan er bijgroeit. Het evenwicht tussen kap en aanplant wordt zorgvuldig in stand gehouden.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *